fredag 27 maj 2011

Vem vill bli miljardär? av Vikas Swarup


Vikas Swarup
Vikas Swarup är en indisk författare och diplomat. Swarup har varit diplomat i Turkiet, USA, Etiopien, Storbritannien, Sydafrika och Japan. För närvarande arbetar Swarup i New Delhi vid utrikesdepartementet. Swarup har blivit mycket känd för sina böcker, men han trodde aldrig att så många skulle läsa hans bok Vem vill bli miljardär? (2005). Vem vill bli miljardär? har dessutom filmatiserats 2008. Inte bara boken blev en stor succé, utan filmen Slumdog Millionaire blev också en succé. Filmen blev till och med Oscarsnominerad i hela tio kategorier och den tog hem åtta Oscarsstatyetter, bland annat för Bästa Regi och Bästa Film.


Handling
Boken Vem vill bli miljardär? handlar om huvudpersonen Ram Mohammad Thomas som har blivit arresterad efter att ha svarat rätt på tolv frågor i tv-programmet Vem vill bli miljardär?. Han har blivit arresterad därför att en fattig föräldralös kille som aldrig har gått i skola eller läst en tidning omöjligt kan känna till namnet på solsystemets minsta planet eller huvudstaden i Papua Nya Guinea utan att ha fuskat. För att bevisa sin oskuld går Ram tillsammans med en kvinnlig advokat igenom tv-inspelningen fråga för fråga och förklarar hur han kunnat känna till alla svar.

Omdöme

Vem vill bli miljardär? är en mycket bra bok. Början av boken gör att man blir lite less, men boken i sin helhet är mycket händelserik. Det enda problemet med handlingen är att den blir allt mer osannolik ju längre mot slutet man kommer. I övrigt är handlingen intressant för den ger en stor inblick i hur det ser ut i Indien. I Indien lever många människor i fattigdom och samhället är fortfarande uppbyggt enligt kastsamhället, det vill säga att människorna lever i olika sociala grupperingar. Det är svårt att förstå att ett så stort land inte har en fungerande ekonomi.

Boken har ett spännande upplägg. Att man får följa historien ur ett barns perspektiv är dramatiskt. Det är svårt att förstå hur man kan leva som huvudkaraktären Ram gör och man känner sig till och med bortskämd med tanke på hur bra man har det. Ingen borde få leva som Ram gör. Boken uppmärksammar hur barnen lever i Indien. De får inte ens gå i skolan.

Ram framhävs som en godhjärtad person. Han hör inte hemma där han bor och han borde vara en av de rika. Det är nästan som om Ram är en bortkastad personlighet. Han är mycket begåvad, men han kan inte läsa för att han inte har fått gå i skolan. Han lyckas svara på alla frågor med hjälp av sin erfarenhet, vilket bevisar att bara för man är fattig och outbildad så behöver man inte vara osmart.

Om man ska jämföra Rams livssituation med hur man själv har det så är det mer jämställt i Sverige. Det ger en helt ny syn på Indien. I Sverige hjälper vi de svaga, men i Indien är det tvärtom. Vikas Swarup har verkligen tänkt till och vill att vi vanliga människor ska öppna ögonen för hur det ser ut i det indiska samhället. Med sin bok visar han precis hur det är i Indien.



Källförteckning
Adlibris (2006). Bild Vem vill bli miljardär?. URL: http://www.adlibris.com/se/covers/M/9/17/9170023425.jpg (Läst: 2011-05-27)
Bra Böcker (2005). Vem vill bli miljardär?. URL: http://www.bbb.se/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=60&category_id=15&manufacturer_id=1&option=com_virtuemart&Itemid=33 (Läst: 2011-05-27)
Guardian.co.uk (2009). Bild Vikas Swarup. URL: http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2009/1/16/1232067889348/Vikas-Swarup-author-of-th-006.jpg (Läst: 2011-05-27)
Wikipedia (2011). Vikas Swarup. URL: http://en.wikipedia.org/wiki/Vikas_Swarup (Läst: 2011-05-27)
iMDb (2008). Slumdog Millionaire. URL: http://www.imdb.com/title/tt1010048/ (Läst: 2011-05-27)

Inga kommentarer: