onsdag 1 juni 2011

Pojken som kallades Det av Dave Pelzer


Författare
Dave Pelzer är en amerikansk författare. Pelzers barndom var allt utom bra eftersom han blev brutalt misshandlad av sin mamma under flera års tid. Först när Pelzer var 12 år gammal fick han komma ifrån det hem där han hade under åtta års tid fått leva under konstant rädsla. Som vuxen skrev Pelzer ner vad han hade varit med om som barn och tonåring. Det blev hans första bok Pojken som kallades Det och den blev publicerad 2001. Efter denna bok följde ytterligare två böcker som handlade om hans tid i olika fosterhem samt tidiga vuxenliv, och dessa böcker heter Pojken som inte fanns (2002) samt Pojken som överlevde (2003). Pelzer har även publicerad en självhjälpbok - Att hjälpa sig själv - som kom ut 2003.


Handling
Boken Pojken som kallades Det handlar om Daves barndom. Hans mamma är psykiskt sjuk och har alkoholproblem. Hon verkar njuta av att plåga Dave och gör diverse hemska saker mot sin son som ingen förälder ska göra mot sitt barn. Pappan ser allt, men han gör ingenting. Till slut anmäler skolan Daves föräldrar och han får inte längre bo kvar hos sina föräldrar. Han hamnar i fosterhem.

Omdöme
Denna bok är berörande, spännande och välgjord. Även om boken är mycket bra kan känsliga personer uppleva handlingen som brutal. Dave Pelzers självbiografi är intressant och den är inte på låtsas. Många barn har det svårare än vad en själv har det och det är ofattbart att det finns barn som har levt eller lever som Dave Pelzer gjorde. Barn som blir utsatta för misshandel ska veta att de inte är ensamma och att de är värda att få den hjälp som de behöver för att få det liv som de förtjänar. Frågan är varför Dave inte rymmer? Och varför gör inte pappan något?

De två andra böckerna om Dave Pelzers liv är inte lika bra som den första boken. Den första boken rekommenderas varmt, men om ni är intresserade av att veta vad som händer efter Dave hamnar i fosterhem - läs de två sista böckerna också.

Läsa?
 


Källförteckning
BBC Radio (2008). Bild Dave Pelzer. URL: http://www.bbc.co.uk/radio4/arts/openbook/openbook_20080622.shtml Läst: 2011-06-01
Bonnierförlagen (2011). Bild Pojken som kallades Det. URL: http://media.bonnierforlagen.se/visabok.aspx?isbn=9789137117805 Läst: 2011-06-01
Wikipedia (2011). Dave Pelzer. URL: http://sv.wikipedia.org/wiki/Dave_Pelzer Läst: 2011-06-01

Inga kommentarer: