fredag 27 maj 2011

Dödligt vågspel av Anthony Horowitz


Anthony Horowitz
Den engelske författaren Anthony Horowitz föddes den 5 april 1956. Horowitz har skrivit böckerna i bokserien om Alex Rider och hittills har det blivit åtta böcker om den karaktären. En annan bokserie är De fem utvalda och det har kommit ut fyra böcker i den bokserien. Vad som är typiskt för Horowitzs skrivande är att han ofta har barn och ungdomar som huvudpersoner.


Handling
Boken Dödligt vågspel börjar med att Alex Rider landar sin rymdkapsel utanför Australiens kust. Uppdraget från föregående bok är slutfört. Den australiensiska flottan plockar upp honom och överlämnar honom till underrättelsetjänsten. De låter honom vila ett par dagar och sedan ber de honom att åta sig ett uppdrag för dem: att infiltrera ett östasiatiskt maffianätverk som kallas Snakehead. Han ska agera son åt en annan agent som i sin tur ska spela afgansk flykting på väg genom Asien mot Australien. Agenten heter Ash och är Alex gudfar, som Alex inte har träffat på många år. Alex vill egentligen inte ut på några fler livsfarligheter, men åtar sig ändå uppdraget för chansen att träffa Ash, som var med när Alex föräldrar dog under mystiska omständigheter. Snart blir Alex dock indragen i ett större hot mot världen som brottssyndikatet Scorpia iscensatt...

Omdöme
Något som kändes negativt med Dödligt vågspel är att den kändes orealistisk. Alex Rider överlever mycket farliga situationer, exempelvis när han trampar på en mina. I övrigt var boken spännande och när man väl har börjat läsa den är det svårt att sluta läsa. Boken är dessutom lättläst med stor text och Anthony Horowitz använder sig av ord som alla förstår. Handlingen känns inte enformig, utan det är intressant att läsa om när Alex Rider besöker många spännande platser. Dessutom kan man säga att Alex Rider är som James Bond, men när Bond kör sin bil så har Alex sin cykel.

Första boken i bokserien om Alex Rider, Stormvarning (2003), har dessutom blivit filmatiserad. Stormvarning (2006) rekommenderas varmt!

Läsa?
Piteå Bibliotek


Källförteckning
Adlibris (2008). Bild Dödligt vågspel. URL: http://www.adlibris.com/se/covers/M/9/16/9162294830.jpg (Läst: 2011-05-27)
The Telegraph (2010). Bild Anthony Horowitz. URL: http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/01293/anthony-horowitz_1293531c.jpg (Läst: 2011-05-27)
Wikipedia (2011). Anthony Horowitz. URL: http://sv.wikipedia.org/wiki/Anthony_Horowitz (Läst: 2011-05-27)

Inga kommentarer: