måndag 30 maj 2011

Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian av Sherman Alexie


Författare
Sherman Alexie är en spokanindiansk författare och poet från Washington, USA. Alexie föddes med vattenskalle och det ledde till att han fick epilepsi. Redan som treåring läste Alexie och när han nådde skolålder gick han flera år på hans mammas skola i reservatet. Även om Alexie var uppvuxen på reservatet så valde han att byta skola för att få gå på en annan skola han ansåg var bättre. Under sin utbildning till läkare svimmade Alexie och det fick honom att välja en annan riktning på sin utbildning, nämligen poesi. Han har även sysselsatt sig som standupkomiker.


Handling
Junior, 14 år, är den nördigaste indianen i hela Spokane-reservatet. Han läspar, stammar, är född med vattenskalle och sitter helst av allt hemma och ritar serier. En dag får Junior besök av sin lärare, Mister P, som har ett enda råd att ge honom: Åk härifrån, så fort du bara kan. Mister P har tvingats bevittna allt för många begåvade barn i reservatet som bara fått lära sig en sak: hur man ger upp. Trots att nästan alla på reservatet ser honom som en svikare och förrädare, lyder han rådet och börjar på en helvit medelklasskola 22 miles bort. De enda indianerna där är han själv och skolmaskoten (Rabén & Sjögren, 2009).

Den absolut sanna historien om mitt liv som halvstidsindian är en biografi som är baserad på Sherman Alexies egna livserfarenheter.

Omdöme
Denna bok är rolig men missar ändå inte det som är viktigt. Under läsningen är det svårt att missa de stora skillnaderna som finns i USA. Människor har olika förutsättningar och frågan är om det är ett bra samhälle? Svaret på den frågan är nej. Sverige är ett bra ställe att bo för här har vi möjligheten att bli vad vi vill. Boken är lättläst samtidigt som den är intressant. Handlingen tappar aldrig sitt höga värde. Både vuxna och barn kan läsa denna bok och få en fin läsupplevelse. Slutet känns dock för kort eftersom boken bara tog slut. Hur gick det för Junior?

Ett ämne som boken tar upp är alkoholism och det är viktigt att ha i åtanke att i dag finns flera som lider av denna sjukdom. Trots detta allvarliga ämne bryter Alexie allvaret genom att på ett humoristiskt sätt beskriva karaktären och vad han får vara med om.

Läsa?

Källförteckning
Flanagan, Mark (2012). Sherman Alexie. URL: http://contemporarylit.about.com/cs/authors/p/alexie.htm Läst: 2011-05-30
Rabén & Sjögren (2009). Bild Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian. URL: http://bilder.panorstedt.se/bilder/Omslag/224/29669220_O_2.jpg Läst: 2011-05-30
Rabén & Sjögren (2009). Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian. URL: http://www.rabensjogren.se/bocker/Utgiven/2008/Host/alexie_sherman-den_absolut_sanna_historien_om_mitt_liv_som_halvtidsindian-kartonnage/ Läst: 2011-05-30
Wikipedia (2011). Bild Sherman Alexie. URL: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Sherman_alexie_2007.jpg Läst: 2011-05-30
Wikipedia (2011). Sherman Alexie. URL: http://en.wikipedia.org/wiki/Sherman_Alexie Läst: 2011-05-30

Inga kommentarer: