torsdag 26 maj 2011

Baskervilles hund av Arthur Conan Doyle


Sir Arthur Conan Coyle
Sir Arthur Conan Doyle föddes den 22 maj 1859 i Edinburgh och dog den 7 juli 1030 i Crowborough i East Sussex. Doyle var en skotsk läkare och författare. Han är mest känd för sina böcker om detektiven Sherlock Holmes. En av de mest kända Sherlock Holmes-böckerna är Baskervilles hund (1902).


Handling
Den unge Sir Henry Baskerville kommer från USA för att bosätta sig på Baskerville Hall på Dartmoorheden i sydvästra England som han just har ärvt. Enligt legenden förföljs släkten Baskerville av en demonisk hund, som först dödade Sir Hugo Baskerville för århundraden sedan. Sherlock Holmes avfärdar legenden som en saga, men blir intresserad av fallet när det kommer fram att det vid liket av den nyligen avlidne Sir Charles Baskerville fanns fotavtryck från en gigantisk hund. Holmes skickar Dr Watson till den dystra Dartmoorheden och det mörka Baskerville Hall, för att vaka över Sir Henry och göra utforskningar om hedens invånare och hunden.

Omdöme
Arthur Conan Doyle har verkligen lyckats i Baskervilles hund med att skriva en bok på ett bra sätt. Han lyckas även att komma på bra lösningar på de brott som begås i boken. Det är ett imponerande tänk och det är inte underligt att Conan Doyle lyckades lösa gåtor på egen hand också! Boken känns välstrukturerad och förståelig. Innehållet är mycket fylligt och följer en tidslinje. Språket är också bra.

Rolig kuriosa är att huvudpersonen Sherlock Holmes var baserad på en av Conan Doyles vänner.

Vad som kan kännas mindre bra är att boken ibland kan kännas lite komplicerad. Vissa händelser känns dryga och ibland hände det inte så mycket.

Sammanfattningsvis är Baskervilles hund en bok som man kan rekommendera andra att läsa!




Källförteckning
Bild Arthur Conan Doyle (2005). URL: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bb/Conan_doyle.jpg (Läst: 2011-05-26)
Bild Baskervilles hund. URL: http://cdon.se/media-dynamic/images/product/00/04/18/92/08/3/doyle-sir-arthur-conan-baskervilles-hund.jpg (Läst: 2011-05-26)
Wikipedia (2011). Arthur Conan Doyle. URL: http://sv.wikipedia.org/wiki/Arthur_Conan_Doyle (Läst: 2011-05-26)
Wikipedia (2011). Baskervilles hund. URL: http://sv.wikipedia.org/wiki/Baskervilles_hund (Läst: 2011-05-26)

Inga kommentarer: